Izjava o privatnosti i zaštiti osobnih podataka


PRAVNA NAPOMENA

Kori┼ítenjem www.globaltravel.hr Internet stranica ili ugovaranjem putovanja i/ili drugih usluga koje pru┼ża Global Travel d.o.o. putni─Źka agencija za Vas ili nekog drugog, prihva─çate Op─çe Uvjete koji se nalaze na linku ovdje http://www.globaltravel.hr/opci-uvjeti, te izjavljujete da ste upoznati sa relevantnim odredbama vezanim uz kori┼ítenje osobnih podataka u svrhu ugovaranja i realizacije putovanja.
Ukoliko niste suglasni s navedenim uvjetima lijepo molimo da nam ne ┼íaljete bilo kakve Va┼íe osobne podatke ili ugovarate putovanje za sebe ili nekog drugog prije nego razjasnite sve eventualne dvojbe koje biste mogli imati, te nas slobodno zatra┼żite dodatne informacije koje ─çemo Vam rado dati putem emaila na Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite. ili telefonski na 01/6701-014.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA
Global Travel d.o.o. putni─Źka agencija, Ilica 109, 10000 Zagreb kao Voditelj obrade Va┼íih osobnih podataka svjesna je va┼żnosti navedenog i stoga pridaje izuzetnu pa┼żnju za┼ítiti osobnih podataka svojih klijenata, u skladu s najboljom poslovnom praksom i va┼że─çim hrvatskim i europskim propisima, uklju─Źuju─çi i Uredbu GDPR tj. Op─çu uredbu o za┼ítiti podataka (Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vije─ça od 27. travnja 2016.)
U nastavku donosimo sve potrebne informacije o na─Źinu obrade i za┼ítite osobnih podataka i pravima koje klijenti u vezi obrade osobnih podataka imaju.

PRIVOLA
Iako Global Travel d.o.o. ima zakonski legitimni interes za obradu Va┼íih podataka i proslije─Ĺivanje tre─çim stranama kad je to nu┼żno u cilju izvr┼íenja ugovora i pru┼żanja usluga u okviru ugovorenog turisti─Źkog paket aran┼żmana, posebno skre─çemo pa┼żnju da ─çe se smatrati da je klijent koji je Global Travelu dao svoj osobni podatak time izri─Źito iskazao svoju privolu na obradu tih podataka.
Napominjemo da ukoliko ugovarate putovanje za druge osobe morate imati njihovu dozvolu za kori┼ítenje njihovih osobnih podataka u tu svrhu, odnosno privolu ostalih putnika za koje ugovarate putovanje i ─Źije nam osobne podatke dostavljate. Svakako je bitno da sve putnike za koje ugovarate putovanje informirate o sadr┼żaju ovog dokumenta prije nego nam po┼íaljete njihove osobne podatke.
Ukoliko se ne sla┼żete s bilo kojim navodom ispod, nemojte nam dostavljati nikakve osobne podatke, te Vas pozivamo da nas prije kontaktirate putem emaila Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite., telefonski na 01/6701-014, te zatra┼żite dodatne informacije koje ─çemo Vam rado dati.

VRSTE OSOBNIH PODATAKA KOJE PRIKUPLJAMO
Prikupljamo samo one podatke koji su nu┼żni za izvr┼íenje svrhe prikupljanja podataka i u skladu s va┼że─çim zakonskim propisima.
Podaci koje prikupljamo su: ime i prezime, datum ro─Ĺenja (kako bismo bili u mogu─çnosti poslati ponudu i izvr┼íiti usluge obuhva─çene Va┼íim Ugovorom o putovanju i turisti─Źkim paket aran┼żmanom), broj telefona i email adresu (kako bismo Vas u slu─Źaju potrebe mogli kontaktirati prije, tijekom ili nakon putovanja s razli─Źitim informacijama ili pitanjima), OIB i adresu (u svrhu ugovaranja opcionalnog putnog osiguranja), a dodatno i po potrebi mo┼żemo tra┼żiti informacije o spolu ukoliko nam nije razumljivo iz imena, dr┼żavljanstvu (u svrhu davanja relevantnih informacija o potrebnim putnim dokumentima ili putnom osiguranju), te broju kreditne kartice zajedno s ostalim informacijama potrebnim za naplatu kartice ukoliko odaberete taj na─Źin pla─çanja. Tako─Ĺer, ukoliko po┼íaljete upit putem formulara na Internet stranici sustav ─çe automatski evidentirati i Va┼íu IP adresu.
U odre─Ĺenim nestandardnim situacijama mo┼że se stvoriti potreba za obradom posebno za┼íti─çenih kategorija osobnih podataka koji otkrivaju, vjerska ili filozofska uvjerenja, ─Źlanstvo u sindikatu i podataka koji se odnose na zdravlje klijenta u svrhu pokretanja procedure aktivacije police putnog osiguranja.
Navedeni podaci tra┼żit ─çe se isklju─Źivo u svrhu izvr┼íenja ugovornih ili poslovnih obveza ili izvr┼íenja ostalih usluga tra┼żenih od strane klijenta, odnosno obavljanja radnji koje prethode sklapanju ugovora ili izvr┼íenju obveza tj. usluga. Smatrat ─çe se da je klijent koji je Global Travelu dao podatak iz posebne kategorije osobnih podataka time izri─Źito iskazao svoju privolu na obradu takvih podataka.

PODRU─îJE PRIMJENE
Navedeno u ovom dokumentu se primjenjuje na sve osobne podatke klijenata koje Global Travel d.o.o. prikuplja i obra─Ĺuje, kao i na sve osobne podatake koje obra─Ĺuju Global Travel d.o.o. partneri (Hoteli, lokalni agenti, turisti─Źke agencije, autobusni prijevoznici, vodi─Źi i pratitelji putovanja, avio kompanije, brodske kompanije i ostali pravni ili fizi─Źki subjekti anga┼żirani od strane Global Travela za izvr┼íenje usluga predvi─Ĺenih turisti─Źkim paket aran┼żmanom, programom putovanja ili dodatnih usluga na zahtjev klijenta).
Klijentom se smatra osoba koja je od Global Travel d.o.o. zatra┼żila uslugu, ponudu za uslugu, odgovor na upit ili informativni izra─Źun cijene, kao i svaka ona osoba za koju je druga osoba (Ugovaratelj putovanja) ugovorila putovanje ili neku uslugu.
Osobni podatak je svaki podatak koji se odnosi na pojedinca ─Źiji je identitet utvr─Ĺen ili se mo┼że utvrditi (─îlanak 4. Op─çe uredbe o za┼ítiti podataka).
Obrada podataka zna─Źi svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka (─îlanak 4. Op─çe uredbe o za┼ítiti podataka).

RELEVANTNA NA─îELA OBRADE OSOBNIH PODATAKA
Obrada u skladu sa svrhom prikupljanja podataka: Prikupljene podatke obra─Ĺujemo samo u skladu sa svrhom za koje su ti podaci prikupljeni.
Ograni─Źenje koli─Źine podataka: Prikupljamo i obra─Ĺujemo samo one podatke koji su nu┼żni za postizanje svrhe obrade.
Zakonita, po┼ítena i transparentna obrada: Podatke obra─Ĺujemo u skladu s va┼że─çim zakonima koji se odnose na obradu osobnih podataka i u skladu s najboljom poslovnom praksom za┼ítite podataka.
To─Źnost podataka: Izuzetnu pa┼żnju pridajemo to─Źnosti podataka. Klijent u svakom trenutku ima pravo uvida u podatke i ispravka svojih podataka.
Ograni─Źavanje vremena obrade i ─Źuvanja podataka: Podatke obra─Ĺujemo i ─Źuvamo samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjenje svrhe za koju su podaci prikupljeni ili koliko nala┼żu primjenjivi propisi uz posebnu napomenu da ─çe se odre─Ĺeni podaci poput imena i prezimena, kao i kontakt podaci, te ostali podaci koje ste nam samovoljno ustupili ─Źuvati na maksimalni rok od 5 godina s ciljem udovoljavanja zakonskim regulativama.
Sigurnost osobnih podataka: Global Travel d.o.o. putni─Źka agencija se obvezuje po┼ítovati privatnost svih svojih klijenata, a svi se podaci o klijentima se strogo ─Źuvaju na lozinkom za┼íti─çenim serverima i/ili ra─Źunalima, pristup im imaju isklju─Źivo zaposlenici Global Travela koji su potpisali izjavu o za┼ítiti osobnih podataka klijenata, koja ih tako─Ĺer obvezuje da ─çe sve podatke klijenata koristiti isklju─Źivo u svrhu izvr┼íavanja nu┼żnih radnji za izvr┼íenje usluga koje je klijent ugovorio na vlastiti zahtjev. Sve informacije koje korisnik po┼íalje ili su automatski zabilje┼żene koriste se u skladu s ovom izjavom odnosno Zakonom o za┼ítiti osobnih podataka i Zakonom o elektroni─Źkim komunikacijama.

PRAVA KLIJENATA
U skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, klijent ima sljedeća prava:

Pravo na pristup podacima
Klijent ima pravo dobiti potvrdu obra─Ĺujemo li njegove osobne podatke, te ako obra─Ĺujemo, ima pravo dobiti sljede─çe informacije: informaciju o svrsi obrade, o kategoriji osobnih podataka koje obra─Ĺujemo, o primateljima ili kategorijama primatelja podataka koje obra─Ĺujemo, o predvi─Ĺenom razdoblju u kojem ─çe podaci biti pohranjeni ili kriterijima za utvr─Ĺivanje tog razdoblja, o pravu da zatra┼żi ispravak, brisanje i ograni─Źenje obrade podataka, o pravu na podno┼íenje tu┼żbe nadzornom tijelu, informacije o sustavu za automatizirano odlu─Źivanje, poput izrade profila, te o za┼ítitnim mjerama ako se podaci prenose u tre─çu zemlju.

Pravo na ispravak i brisanje
Klijent ima pravo zatra┼żiti i ishoditi ispravak neto─Źnih podataka. Klijent ima pravo zatra┼żiti i ishoditi brisanje podataka, osim ako su podaci nu┼żni za svrhu za koju su prikupljeni ili ih je potrebno ─Źuvati prema va┼że─çim zakonskim propisima. Global Travel d.o.o. ima obvezu potvrditi klijentu tj. obavijestiti klijenta o promjeni ili brisanju podataka napravljenih na zahtjev klijenta.

Pravo na ograni─Źenje obrade
Klijent ima pravo ishoditi ograni─Źenje obrade podataka, pod uvjetima definiranima u Op─çoj uredbi o za┼ítiti podataka. Global Travel d.o.o. ima obvezu obavijestiti klijenta o ograni─Źenju obrade napravljenom na zahtjev klijenta.

Pravo na prenosivost podataka
Klijent ima pravo zaprimiti podatke koje nam je dostavio u strukturiranom, uobi─Źajenom i strojno ─Źitljivom formatu, te ih prenijeti drugom Voditelju obrade bez ograni─Źenja.

Pravo na prigovor
Klijent ima u svakom trenutku pravo na prigovor na obradu osobnih podataka. Klijent ima u svakom trenutku pravo na prigovor na izravni marketing, u kom slu─Źaju podatke ne─çemo koristiti u tu svrhu.

Automatizirano dono┼íenje odluka uklju─Źuju─çi izradu profila
Klijent ima pravo da se na njega ne odnose odluke temeljene na automatiziranoj obradi, uklju─Źuju─çi izradu profila.

Za realizaciju bilo kojeg od Vaših prava slobodno nam se obratite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

NA─îIN PRIKUPLJANJA OSOBNIH PODATAKA
Podatke o svojim klijentima prikupljamo na sljede─çe na─Źine:

Prikupljanje podataka u osobnim putem u poslovnici, telefonski ili putem emaila.
Prilikom rezervacije, izrade ponude, pru┼żanja ostalih usluga na zahtjev klijenta ili provedbe pripremnih radnji vezanih uz tra┼żene usluge ili turisti─Źki paket aran┼żman tra┼żimo od klijenta osobne podatke potrebne za izvr┼íenje predmetnog.
Klijent svoje podatke mo┼że ostaviti osobno, ili u ime drugog klijenta to mo┼że napraviti druga osoba (Ugovaratelj putovanja), ali isklju─Źivo uz privolu klijenta ili odobrenje klijenta da se za njega mo┼że ugovoriti putovanje.

Prikupljanje podataka putem Interneta. 
Na našim Internet stranicama prilikom slanja upita ili zahtjeva za rezervacijom prikupljamo podatke potrebne za izradu rezervacije ili ponude. Klijent nam podatke dostavlja putem obrasca na Internet stranicama.

Global Travel d.o.o. koristi WSPay za online pla─çanja. WSPay je siguran sustav za online pla─çanje, pla─çanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim na─Źinima pla─çanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama ┼íto podvr─Ĺuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najvi┼íe stupnjeve za┼ítite kod upisa i prijenosa podataka.

Privola klijenta
Privola klijenta zna─Źi svako dobrovoljno, posebno, informirano i nedvosmisleno izra┼żavanje ┼żelja ispitanika kojim on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka koji se na njega odnose (─îlanak 4. Op─çe uredbe o za┼ítiti podataka). Bez privole klijenta ili legitimnog interesa nikad ne─çemo upotrebljavati osobne podatke klijenta ni u kakve svrhe za koje je prema va┼że─çim propisima nu┼żna privola.

SVRHA PRIKUPLJANJA OSOBNIH PODATAKA
Osobne podatke prikupljamo u sljede─çe svrhe:

Radi izvršenja ugovora ili pripreme za izvršenje ugovora: kako bismo mogli izvršiti uslugu prema klijentu ili kako bismo mogli napraviti ponudu za uslugu klijentu, te radi kasnijeg obavještavanja korisnika o uslugama ili relevantnim informacijama vezanim uz prošlo ili buduće ugovoreno putovanje.

Za interne potrebe: Podatke klijenta ─Źuvamo maksimalno do roka od pet godina kako bismo na zahtjev regulatornih vlasti mogli dokazati poslovanje u skladu sa zakonskom regulativom, za┼ítitili legitimne interese klijenta ili na┼íe legitimne interese, a u skladu s va┼że─çim zakonskim propisima. Global Travel se obvezuje pritom ─Źuvati isklju─Źivo podatke nu┼żne za navedeno. To na primjer mo┼że uklju─Źivati ─Źuvanje podataka klijenta kako bismo na najbolji na─Źin mogli odgovoriti na eventualne prigovore klijenata, upotrebu podataka klijenata radi sprje─Źavanja, otkrivanja i procesuiranja zloupotreba na ┼ítetu klijenata ili Global Travela, osiguravanja sigurnosti zaposlenika, klijenata, proizvoda i usluga Global Travela, kreiranja usluga i ponuda koje odgovaraju potrebama i ┼żeljama klijenata, istra┼żivanja i analize tr┼żi┼íta, optimizacije prodajnih kanala, itd. Pravna osnova za obradu podataka u ove svrhe jest legitiman interes Global Travela, osim kad su od tog interesa ja─Źi interes ili temeljna prava i slobode koje zahtijevaju za┼ítitu podataka klijenta i/ili pravna osnova za┼ítite klju─Źnih interesa klijenta ili druge fizi─Źke osobe. Iznimka su tako─Ĺer svi slu─Źajevi kada je pravna osnova privola.

U svrhu ispunjenja zakonskih obveza: Na temelju pisanog zahtjeva utemeljenog na va┼że─çim propisima, Global Travel je nadle┼żnim dr┼żavnim tijelima obvezan dostaviti ili omogu─çiti pristup odre─Ĺenim osobnim podacima klijenata. Pravna osnova za obradu podataka u ove svrhe jest ispunjavanje zakonskih obveza Global Travela.

PROSLJE─ÉIVANJE PODATAKA TRE─ćIM STRANAMA
Podatke klijenata proslje─Ĺujemo tre─çim stranama samo u sljede─çim slu─Źajevima:

U svrhu izvr┼íenja ugovora ili priprema za izvr┼íenje ugovora s klijentom. Podatke proslje─Ĺujemo tre─çoj strani kad je to potrebno da bismo klijentu pru┼żili ugovorenu uslugu ili tra┼żene informacije. To na primjer uklju─Źuje slanje podataka klijenta hotelu, osiguravaju─çoj ku─çi, turisti─Źkoj agenciji u destinaciji zadu┼żenoj za ugovaranje smje┼ítaja (lokalnom agentu), prijevozniku, pratitelju putovanja i/ili turisti─Źkom vodi─Źu, kada je to potrebno da bi se izvr┼íila usluga ili napravila ponuda za uslugu.

Kada je korisnik dao privolu. Podatke proslje─Ĺujemo tre─çoj strani ako je to potrebno za svrhu za koju je korisnik dao privolu.

Kada za obavljanje pojedinih poslova anga┼żiramo podizvo─Ĺa─Źe. Ako za obavljanje pojedinih poslova anga┼żiramo podizvo─Ĺa─Źe kao izvr┼íitelje obrade, u tom slu─Źaju proslje─Ĺujemo osobne podatke podizvo─Ĺa─Źu. Pritom koristimo podizvo─Ĺa─Źe isklju─Źivo s prostora EU i ti podizvo─Ĺa─Źi rade isklju─Źivo po nalogu Global Travela i po ugovoru sklopljenom s Global Travelom, ┼íto osigurava mjere za┼ítite podatka kao da podatke obra─Ĺuje Global Travel.

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA
U svrhu za┼ítite osobnih podataka svojih klijenata koristimo najbolje poslovne prakse u podru─Źju turizma i informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Kontinuirano prilago─Ĺavamo na┼íe interne procese kako bismo postigli optimalnu razinu za┼ítite osobnih podataka. Pritom koristimo razli─Źite organizacijske mjere i tehni─Źka sredstva za┼ítite podataka korisnika od neovla┼ítenog uvida, promjene, gubitka, kra─Ĺe ili druge zloupotrebe podataka.

INTERNETSKA STRANICA
Na┼íe internet stranice koriste cookie datoteke kako bi unaprijedili Va┼íe korisni─Źko iskustvo i optimizirali ga u skladu s Va┼íim potrebama. Podaci u cookie datotekama i ostali podaci koji se pristupom na stranicu automatski bilje┼że, a nisu osobni podaci (npr. bounce rate, tip pretra┼żiva─Źa, podaci o posje─çenosti, vrijeme trajanja posjeta i sl.) Global Travel ima pravo koristiti isklju─Źivo radi ocjene posje─çenosti stranice, te u svrhu unaprije─Ĺenja funkcionalnosti ili sadr┼żaja svojih web stranica. Cookie je tekstualna datoteka koju server snima na va┼í tvrdi disk, a koje se ne mogu koristiti da bi na┼ítetili va┼íem ra─Źunalu i da bi se pokretali ne┼żeljeni programi. Pristupanjem stranici www.globaltravel.hr pristajete na uporabu cookie datoteka u navedene svrhe. Pristupanjem stranici www.globaltravel.hr Va┼ía IP adresa mo┼że biti evidentirana u svrhu analitike i kasnije analize posje─çenosti na┼íih internet stranica. Na┼íe internet stranice mogu sadr┼żavati web linkove, odnosno smjernice na druge Internet stranice koje nisu dio na┼íe stranice, te ne preuzimamo nikakvu odgovornost za sadr┼żaje tu─Ĺih stranica.

KONTAKT
Klijent mo┼że ostvariti svoja prava iz Op─çe uredbe o za┼ítiti podataka podno┼íenjem zahtjeva na email adresu Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite.

U skladu sa zakonskim odredbama imate pravo na informaciju o Vašim osobnim podacima koji su pohranjeni u našim bazama podataka, te na ispravak, dopunu ili brisanje osobnih podataka. Ispravak, dopunu i brisanje osobnih podataka vršimo na pismeni zahtjev upućen na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ako klijent sumnja na povredu svojih osobnih podataka, mo┼że poslati prijavu na email adresu Ova e-mail adresa je za┼íti─çena od spambota. Potrebno je omogu─çiti JavaScript da je vidite., u kojem slu─Źaju ─çe Global Travel po ┼żurnom postupuku reagirati kako bi otklonio sve eventualne nepravilnosti ili dao dodatne informacije. Klijent tako─Ĺer mo┼że prijavu podnijeti Agenciji za za┼ítitu osobnih podataka.

Zagreb, svibanj 2018.g.